Nieuws

Milieubewuster leven met voordelen

Het was 2006 toen El Gore met zijn documentair een licht scheen op de naderende klimaat crisis. En in de afgelopen 14 jaar erna is het eigenlijk alleen maar erger geworden. Het is dus duidelijk dat alhoewel het klimaat nog altijd een fel onderwerp van debat is er weinig echt wordt verbeterd. Zelfs het klimaatakkoord wordt door vele landen niet nageleefd. Dit kan ontzettend demotiverend zijn voor individuelen die hun best proberen te doen ecologisch vriendelijker te leven. In dit artikel bespreken we een nieuwe manier van ecologisch verantwoordelijk leven die ook andere voordelen heeft waardoor het makkelijker is vol te houden.

Vervoer

We spreken natuurlijk al jaren over de problemen die auto’s met zich meebrengen en de vervuilende invloed van alle auto’s op het milieu. Gelukkig is vervoer een van de zaken waar we in de afgelopen jaren wel beter in zijn geworden. De auto’s die worden geproduceerd zijn een stuk milieuvriendelijker en hebben minder uitstootgassen. Tegelijkertijd gaan velen van ons met het openbaar vervoer, doen we aan carpoolen en als Nederlanders zijn we natuurlijk ook fietsers.

Maar dit fietsen gebeurt voornamelijk in de grote steden. Wanneer mensen langer dan 30 minuten moeten fietsen pakken ze toch vaak de auto. Een goede oplossing kan een elektronische fiets zijn. Een goedkope elektrische fiets bespaard een hoop brandstof en brengt je toch snel van A naar B. Daarnaast kun je met een dergelijke fiets, normaal fietsen en ondersteund fietsen afwisselen. Op deze manier krijg je ook nog de gezondheidsvoordelen van fietsen.

Afval scheiden

Er wonen in Amsterdam bijna een miljoen mensen. Helaas is het nog altijd een van de steden waar afval niet gescheiden worden. Dit is natuurlijk gigantisch onhandig. Ik leefde in Amsterdam als student en een van de problemen is dat afvalscheiding geen financiële voordelen heeft voor de inwoners. In de gemeente waar mijn ouders wonen hoef je minder te betalen wanneer je afval scheidt. Dit is natuurlijk een fantastische motivatie voor mensen om extra hun best te doen om milieubewuster te werken.

Minder energie gebruiken

Natuurlijk is een goede manier om het milieu te helpen, minder elektriciteit gebruiken. Het voordeel hiervan is ook nog dat je er makkelijk geld mee kunt besparen. Aan het einde van het jaar zul je minder kosten hebben op je elektriciteitsrekening. En natuurlijk is er ook nog groene stroom. Dan weet je zeker dat je gebruik maakt van stroom die op een milieubewuste manier is opgewekt.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén