Nieuws

Verantwoordelijk zonnen!

Zelf ben ik een echte zonaanbidder toch weet ik maar al te goed dat je verantwoordelijk om moet gaan met de zon. Ik schrok best wel toen ik las dat 1 op de 6 mensen een vorm van huidkanker krijgen. Ik ben nog eens extra goed gaan kijken naar hoe kan ik toch genieten van de zon zonder dat ik het risico loop om huidkanker te krijgen. Want de zon is voor mij plezier en dat wil graag wel zo houden.

 

Zongedrag

Mijn dermatoloog vertelde mij dat mensen vaak verbranden omdat hun zongedrag niet goed is. Factor 30 is voldoende om je huid goed te beschermen maar een factor beschermt je tegen een beperkte aantal uren in de zon. Zoals we al lang weten is het niet goed om de gehele dag in de brandende zon te liggen. Dus kies bewust voor schaduwmomenten. Ga ook voldoende onder een parasol liggen zeker rond het middag uur wanneer de zon vel schijnt. Veel mensen willen op vakantie een lekker kleurtje krijgen maar mijn ervaring is dat je zelfs onder een parasol met een goede bescherming nog steeds bruin wordt. Ik heb ook nooit geweten dat die bruine huid een teken is van het afweersysteem van je huid dar in werking is getreden. Toen ik dit las dacht ik já dat zonnen is echt niet echt goed. Natuurlijk hebben we het zonlicht wel nodig om onze vitamine B binnen te krijgen maar zoals met alles is te veel nooit goed.

 

Zonnebrand

Zelf vind ik zonnebrand smeren geen enkel probleem. Persoonlijk vind ik het niet lekker om een droge huid te hebben en als ik zon zonder zonnebrand lig dan heb ik het gevoel dat mijn huid volledig uitdroogt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zonnebrand. Ik zeg probeer gewoon verschillende uit zodat je kan ervaren welke jij het fijnst vindt. Ook testen ze ieder jaar welke zonnebrand het beste is, vaak neem ik de zonnebrand die in de top 3 staat. En vergeet niet dat je zonnebrand niet langer dan een jaar moet bewaren want dan verliest het zijn kracht. Je kan natuurlijk blijven genieten van de zon maar zorg dat je er verstandig mee omgaat. We weten inmiddels hoe schadelijk het kan zijn en wat we kunnen doen om er gezond en verstandig mee om te gaan. Kijk voordat je op vakantie gaat naar wat jij kan doen om gezond te zonnen zodat je optimaal kan genieten van je vakantie!

Geef een reactie

Thema door Anders Norén