Groeikapitaal

Om je bedrijf te kunnen laten groeien heb je groeikapitaal nodig. Dat is belangrijk om de nodige investeringen te kunnen doen. Groeikapitaal moet je dus ook niet zien als appeltje voor de dorst, maar als pure noodzaak als je verder wilt met je bedrijf. Maar hoe kom je aan groeikapitaal? Zelf sparen is natuurlijk een optie, maar het kan jaren duren voor je het benodigde bedrag bijeen hebt. En dan kan het zomaar zijn dat iemand anders al in jouw markt is gestapt. Het is daarom verstandig om je groeikapitaal door middel van een participatiemaatschappij bij elkaar te krijgen.
Groeikapitaal

Waarom niet naar de bank voor groeikapitaal?

Je kunt altijd eens informeren bij je bank om te kijken of je daar kapitaal los kunt krijgen om te kunnen groeien. Maar banken zijn daar momenteel niet zo happig op. Ze vinden het risico te groot en daardoor wordt de rente erg hoog. Als je al een lening weet los te peuteren. Het kan daarom voor jouw bedrijf verstandig zijn om in zee te gaan met een participatiemaatschappij. Je krijgt hier dan, tegen voorwaarden natuurlijk, je groeikapitaal voor elkaar en je kunt snel schakelen. Je bedrijf kan doorgroeien zonder dat je allerlei extra procedures hoeft af te wachten.

Groeikapitaal bij een participatiemaatschappij, is dat makkelijk?

Je moet, om groeikapitaal te krijgen, ook bij een participatiemaatschappij aan verschillende eisen voldoen. Zo moet je – op papier – aantonen dat de benodigde kapitaalinjectie geld gaat opleveren. Investeerders staan heus voor je klaar, maar ze willen daar wel iets voor terug zien. Je moet dus een gedegen plan voorleggen, je krijgt niet zomaar een zak met geld. Het is daarna ook nog hard werken om de gestelde doelen te halen. En reken er maar op dat de investeerders jouw doen en laten goed in de gaten houden!

Groeikapitaal geeft je vrijheid maar ook beperkingen

Groeikapitaal geeft je de vrijheid om je bedrijf te laten groeien. Of dat nu gaat om het bouwen van een nieuwe loods of het aanschaffen van een compleet nieuw wagenpark. Maar er zijn natuurlijk ook restricties aan verbonden. Je mag dit geld nooit zien als een extra spaarpotje. Het geld moet echt geïnvesteerd worden in je bedrijf en dan ook nog met als doel het behalen van meer winst. Je kunt er dus niet even lekker van op een (misschien wel) welverdiende vakantie. En ook het schilderen van de kantine moet je echt met ander geld doen.