Tegenwoordig is het voor veel ondernemers heel normaal om werkweken van meer dan 50 uur te maken. Dit is op zich geen probleem, maar het is wel van belang dat je een goede balans tussen werk en je privéleven weet te vinden. Als dit je niet lukt, is de kans groot dat je vroeg of laat overwerkt of overspannen raakt. Er zijn namelijk veel ondernemers die buiten de tijd dat zij echt aan het werk zijn, toch bezig zijn met hun onderneming. Dit kan verschillende redenen hebben. 

Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die door toedoen van hun bedrijf constant gebeld worden, ook wanneer zij niet aan het werk zijn. Als dit bij jou ook het geval is, is de kans groot dat je hierdoor niet vaak echt kunt ontspannen. Er zijn nog veel andere aspecten van het ondernemerschap die ervoor kunnen zorgen dat mensen het lastig vinden om los te komen van hun werk. Als je jezelf hierin herkent, is het verstandig om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. 

Probeer jezelf minder te belasten in je vrije tijd

Als je het gevoel hebt dat je nooit echt vrij bent van je werk, is het een goed idee om op zoek te gaan naar manieren om dit gevoel wel bij jezelf te creëren. Dat kun je bijvoorbeeld doen door ervoor te zorgen dat iemand anders je telefoontjes opneemt op de momenten dat jij dit liever niet doet. Er zijn namelijk bedrijven die dit voor je willen doen. Door zo’n bedrijf in te schakelen, zorg je ervoor dat je klanten altijd iemand aan de lijn krijgen, maar dat jij zeker weet dat je rust hebt wanneer je dit nodig hebt. Je kunt eens op zoek gaan naar een telefoon antwoord service wat past bij de branche waarin je actief bent. Er zijn namelijk veel verschillende callcenters die allemaal gespecialiseerd zijn op een ander gebied. Zo is er bijvoorbeeld een telefoonservice ZZP waar je als advocatenkantoor bij terecht kunt, maar ook voor hele andere soorten bedrijven kan je bij dit soort callcenters terecht. 

Neem regelmatig een vrije dag

Het is van belang om ook af en toe helemaal vrij te zijn van je werk. Daarom is het van belang dat je je schema op zo’n manier plant, dat je ook af en toe een vrije dag hebt. Als je dit niet meer hebt, heb je het gevoel dat je altijd aan het werk bent. Na verloop van tijd is dit echt niet fijn meer en zullen zowel je prestaties als je privéleven er onder gaan lijden. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig helemaal vrij bent waardoor je een leuke dag voor jezelf kunt inplannen.