Wellicht heb je de term recentelijk al eens voorbij horen komen, want resin art is tegenwoordig helemaal hot! Steeds meer mensen gaan creatief aan de slag met deze unieke kunstvorm. Ben jij benieuwd wat resin art precies is, wat je ermee kunt en wat je hiervoor nodig hebt? Je leest het in dit blog! 

Wat is Resin art?

Resin art is een kunstvorm waarbij je werkt met een bijzondere soort giethars. Dit type giethars heet epoxy. Epoxy is een plakkerige, vloeibare en chemische substantie die qua geur wat weg heeft van lijm. De hars kan zich, als het eenmaal uitgehard is, aan allerlei verschillende materialen hechten. Voor toepassingen in Resin art wordt epoxy gebruikt samen met een verharder. Door de epoxy te mixen met de verharder ontstaat er een chemische reactie die ervoor zorgt dat de epoxy gaat verharden. Wanneer de epoxy volledig is uitgehard, is het dus volledig stijf geworden en is de chemische geur van epoxy vrijwel niet meer op te merken. Door de epoxyhars in een mal te gieten kun je hier verschillende voorwerpen mee maken.

Wat kun je met Resin art? 

Resin art kent ontzettend veel toepassingen voor creatievelingen. Je kunt de hars in een mal gieten en hier sieraden, onderzetters en beeldjes van maken, maar je kunt ook grotere projecten maken door middel van resin art. Het is zelfs mogelijk om een epoxy tafel te maken! 

Wat heb je nodig voor resin art? 

Om resin art te kunnen maken, heb je de volgende dingen nodig:

 • De epoxy (dus de verharder en de hars)

 • Indien gewenst: kleurpigment

 • Spatels om mee te mengen

 • Plastic folie

 • Oude kleding

 • Tape 

 • Handschoenen

 • Bekers om in te mengen 

Resin art tips:

Wil je beginnen met resin art? Dan zijn dit een aantal handige tips om je op weg te helpen:

 1. Zorg er voor dat je de juiste hars hebt en werk dus alleen met epoxy hars (giethars).

 2. Lees altijd de instructies op de verpakking van de hars en de verharder om de juiste hoeveelheden van beide onderdelen met elkaar te mengen. Zo voorkom je dat de hars niet hard genoeg wordt of dat er klonten gaan ontstaan.

 3. Let goed op je veiligheid. Bij het maken van resin art werk je met chemisch materiaal. Daarom is het belangrijk dat je een veiligheidsbril en handschoenen draagt en zorgt dat eventuele dampen goed afgevoerd kunnen worden.

 4. Giet de hars voorzichtig in de mal en voorkom verspilling. Maak eventueel gebruik van een plastic spuit om dit proces te vergemakkelijken.