compressor

Mijn vader haalt zich sinds hij gepensioneerd is van alles op de hals, en probeert zichzelf als timmerman opnieuw uit te vinden. Het is hilarisch om te zien. Hij staat dan in het weekend om zeven uur in de ochtend op, leegt de schuur, pakt de compressor  en de hogedruk spuit, spuit de hele schuur schoon en bouwt er dan een klein gedeelte tegenaan, erop, of erin.

Onze tuin heeft vrij veel ruimte. We wonen in een rijtjeshuis, maar op een hoek, onze achtertuin loopt dus helemaal rond tot de voortuin. Vroeger stond hier een grote schommelset die mijn ouders hadden gekocht voor de kinderen. Later kwam hier een trampoline bij, waar we veel avonturen op hebben beleefd. Maar zodra de kinderen in de puberteit kwamen en hun interesse voor trampoline springen begon te verminderen, werd de tuin wat leger. Mijn moeder heeft natuurlijk geprobeerd, zoals elke moeder dat dan wil, om een moestuintje aan te leggen. Na twee jaar ploeteren en armzalige tomaatjes in de salade, gaf ze het op.
Zodra mijn vader gepensioneerd was, ging hij een beetje bij de pakken neer zitten. Hij vond het lastig op te staan zonder doel, hij was natuurlijk altijd een aanpakker geweest in de bouw, waar je hard en fysiek werk doet van de ochtend uren tot in de late avond.

Toen bedacht mijn vader op een hete zomer namiddag wat hij als project kon gaan doen. Hij ging de handen uit de mouwen steken! Hij zou namelijk in onze grote achtertuin, een schuur gaan bouwen. Daar konden dan mooi de twee elektrische fietsen van mijn ouders in staan. Ook denk dat hij een plek zocht om af en toe stiekem een sigaretje in op te steken, maar dat staat er los van.
Mijn vader investeerde in wat hout, haalde al zijn gereedschap erbij, (en kocht nog wat extra) en begon aan zijn bouwvallige project. Hij werd er steeds handiger in en in een mum van tijd stond daar, jawel, een ongeschuurde ongelakte houten schuur!

Nu ieder weekend, past hij de schuur wel wat aan. Lakje verf, nog een uitbouwing erbij, moet er niet ruimte zijn voor een kacheltje, een raampje zou er ook leuk in staan, misschien nog een vliering voor extra opslag, het kan niet op.
Mijn moeder laat hem begaan. Hij is er blij mee. En ze weet heus wel van zijn sigaretjes af. Ze doet alleen net alsof.