HDMI kabel plaatje

HDMI: iedereen heeft er wel van gehoord, maar waar het voor staat weten er niet veel. HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. ‘Multimedia’ geeft aan dat er meerdere media ondersteunt worden. HDMI kan namelijk zowel audio- als videosignalen verwerken. Door middel van een HDMI kabel kun je gemakkelijk een beeldscherm koppelen met apparatuur wat HDMI ondersteunt.

HDMI is in de wereld van televisies de opvolger van de scartkabel. Scart is de oudere, verouderde methode van beeld- en geluidsoverdracht bij televisiesystemen. Tegenwoordig is het zo ver gekomen dat er zelfs geen scartaansluitingen meer geplaatst worden op moderne televisies. HDMI gebruikt namelijk digitale signalen en scart analoge signalen. Digitale signalen zijn veel beter beschermd tegen signaalverlies als analoge signalen, daarom is deze verandering in beeld- en geluidsoverdracht bij televisies tot stand gekomen. De kwaliteit verbeterde dus, maar niet alleen de kwaliteit is verbeterd door het gebruik van het digitale signaal. Ook de maximale hoeveelheid data is groter geworden.

HDMI kabel: wat is er verandert?

Zoals genoemd is met de komst van HDMI ook gelijk de stap gezet van analoge signalen naar digitale signalen. De scartkabel maakte namelijk gebruik van analoge signalen. Deze kabels waren vatbaarder voor signaalverlies dan de nieuwere HDMI kabels. In de laatste jaren is er wel flink gesleuteld aan de HDMI kabels. Stilstand is natuurlijk achteruitgang en dat kan niet. Zo kun je tegenwoordig van alles aansluiten met HDMI kabels. Niet alleen televisies, maar ook computers, Blu-ray spelers, digitale decoders, spelcomputers en beamers kun je tegenwoordig ook aansluiten met een HDMI kabel.

Er zijn in de loop der jaren ook verschillende types HDMI kabel gekomen. Ieder type kabel wordt in een andere situatie gebruikt. Zo heb je HDMI type-A, type-B, type-C, type-D en type-E. HDMI type-A vind je het meeste bij mensen thuis. Dit is de HDMI kabel voor thuisgebruik en heeft 19 aders. HDMI type-B is voor professioneel gebruik. Deze aansluiting heeft 10 meer aders dan de type-A, namelijk 29. Verder heb je nog type-C, dit wordt ook wel mini-HDMI genoemd. Met 19 aders evenveel aders als de type-A. Type-D is micro-HDMI en heeft ook 19 aders. Type-E is een HDMI kabel voor gebruik in auto’s en heeft ook 19 aders.

HDMI kabel versie 1.4

Sinds 2002 kennen we de HDMI kabel al. In de jaren zijn er zoals gezegd talloze vernieuwingen gedaan. Hierboven spreek ik van de verschillende type kabels, maar je hebt ook nog verschillende functies die nu ondersteund worden. Tegenwoordig is het namelijk heel normaal om te vragen naar een HDMI kabel met ethernetondersteuning. Ook kun je vragen naar 3D ondersteuning, hogere resoluties kunnen deze kabels ook aan en nog veel meer. Dit allen valt onder de naam HDMI kabel versie 1.4.

Ethernetondersteuning is de ondersteuning voor internet. Bijna ieder apparaat kan je tegenwoordig aansluiten aan het internet, dus is deze toepassing zeer handig. Tegenwoordig zijn bijna alle HDMI kabels voorzien van ethernetondersteuning, maar houdt wel in gedachten dat beide apparaten internet moeten kunnen verdragen, anders zal het niet werken.