Nieuws

Let jij op de kleintjes?

 

Economie

Hoe gaat het bij jullie met de koopkracht? Als we het nieuws mogelijk geloven, gaat het beter en beter. De salarissen  stijgen, de koopkracht neemt toe, mensen voelen meer en meer zekerheid om zaken te kopen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Werkloosheid lijkt niet meer te bestaan, het is eerder andersom: werknemerloosheid is op het moment het grootste probleem van deze economie. Voor elke 90 werklozen zijn er 100 vacatures. Klinkt goed he?

Praktijk

Toch lijkt het in de praktijk niet helemaal te kloppen. Leuk dat er 100 banen openstaan, maar de 90 mensen die werkloos zijn zijn hier vaak niet goed voor geschoold. De koopkracht lijkt in de cijfers omhoog te gaan, maar toch hoor je iedereen om je heen eerder aangeven dat de prijzen harder stijgen. Alles wordt duurder, en dat lijkt sneller te gaan dan de salarisstijgingen. Gaat het dus wel zo goed met de economie? Of gaat het alleen goed op het algemene niveau, en merken we er op individueel niveau weinig van? Lastig om te zeggen. Ik weet alleen dat ik niet het gevoel heb dat alles zoveel beter gaat dan een paar jaar geleden. Zeker nu we een nieuw huis hebben en een groot deel van het salaris opgaat aan de hypotheek, is het belangrijker dan ooit om goed op de kleintjes te letten. Dat kan met een paar kleine wijzigingen erg makkelijk.

Tips

Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Doe weekboodschappen. Als je elke dag boodschappen doet koop je vaak dingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Je hebt de gewoonte elke keer de standaarden (als fris, koekjes en melk) in je mandje te gooien, om daarna een deel wat over datum is weer te moeten weggooien. Zonde!
  • Sla groot in en gebruik je vriezer. Als de grote gehakt in de aanbieding is, kan je beter een deel invriezen en later gebruiken dan een kleine, duurdere versie kopen.
  • Eet vaker vegetarisch. Dat is duurzaam, goed voor het milieu, en je hebt helemaal geen vlees nodig elke dag. Zo bespaar je al gauw tientallen euro’s per maand én ben je lief voor de planeet;
  • Doe geen impulsaankopen, maar bedenk goed wat je nodig hebt én verdiep je door middel van Prijsvergelijker in de beste plek om iets te kopen. Een bepaald apparaat kan bij de buren zo tientallen euro’s goedkoper zijn. Is toch weer een keer boodschappen wat je bespaart.
  • Pak vaker de fiets in plaats van het OV of de auto. Beide kosten geld en de fiets is hartstikke gratis. En gezond!

Wat doe jij om op de kleintjes te letten? Laat het me weten!

Geef een reactie

Thema door Anders Norén