vitamine-D

Laten we meteen maar even met de deur in huis vallen en eerst de negatieve vooroordelen van de zon bespreken voordat we verder gaan met het goede nieuws. Huid-experts waarschuwen ons dagelijks voor de zon en de negatieve gevolgen die ons lichaam hiervan ervaart. Te veel zon is inderdaad niet goed voor je, maar dat is te veel eten en te veel sporten ook niet. Alles wat je “te veel” doet of gebruikt is niet goed voor je. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de zon. Geniet van de zon, maar met mate. Dan zul je bijna alleen maar voordelen ervaren. In deze blog bespreek ik even de voordelen die we ervaren van de zon.

Vitamine D

Veel ouderen in verzorgingstehuizen hebben een tekort aan vitamine D. Dit komt omdat ze te weinig buiten komen en het lichaam zelf geen vitamine D aanmaakt. Vitamine D krijg je alleen door een uurtje in de zon te zitten (of je kunt het tot je nemen in de vorm van supplementen). Als onze huid wordt blootgesteld aan UV-licht, dan wordt deze vitamine aangemaakt. Vitamine D zorgt er onder andere voor dat calcium kan worden opgenomen door het lichaam. Dus wil jij even gezond doen, kruip dan een uurtje in de zon met een glas melk.

Mentale gezondheid

Naast de aanmaak van vitamine D doet zonlicht nog iets met ons lichaam. Het maakt ons namelijk vrolijk. Dit komt onder andere doordat zonlicht invloed heeft op onze biologische klok. In de wintermaanden hebben we te maken met korte en grauwe dagen wat een deprimerende werking heeft op ons lichaam. Daarentegen zijn de dagen in de zomermaanden veel langer en leven we in een heel ander licht. De kleuren die we met zonlicht mogen ervaren zijn bijvoorbeeld veel feller en vrolijker. Denk hierbij aan een strak blauwe lucht, de prachtig gekleurde bloemen of alle andere mooie kleuren die we in de zomer zien. Kleur zorgt ervoor dat we blij worden. Kortom, nog een leuke bijkomstigheid van de zon!

Je wordt er mooier van

Zet iemand uit de winter naast iemand uit de zomer en de persoon uit de zomer zal meer stralen. De zon doet veel goeds voor ons lichaam. We krijgen bijvoorbeeld een mooi bruin tintje, onze haren worden lichter van kleur en onze tanden worden natuurlijk gebleekt. Daarnaast gebeurt er vooral een hoop in ons hoofd. Doordat we ons blijer voelen denken we ook veel positiever over alles na. Alles lijkt veel mooier en minder zwaar. Ze zeggen ook niet voor niks dat in de zomer de liefde in de lucht hangt.