Nieuws

De voordelen van de zon

vitamine-D

Laten we meteen maar even met de deur in huis vallen en eerst de negatieve vooroordelen van de zon bespreken voordat we verder gaan met het goede nieuws. Huidexperts waarschuwen ons dagelijks voor de zon en de negatieve gevolgen die ons lichaam hiervan ervaart. Teveel zon is inderdaad niet goed voor je maar dat is teveel eten en teveel sporten ook niet. Alles wat je teveel doet of gebruikt is niet goed voor je en dat geldt ook voor de zon. Geniet van de zon maar met mate, dan zul je bijna alleen maar de voordelen ervaren. In dit blog de voordelen die we ervaren van de zon.

Vitamine D

Veel ouderen in verzorgingstehuizen hebben een tekort aan vitamine D. Dit komt omdat ze te weinig buitenkomen en het lichaam zelf geen vitamine D aanmaakt. Vitamine D krijg je alleen door een uurtje in de zon te zitten (of het tot je te nemen via supplementen). Als onze huid wordt blootgesteld aan Uv-licht wordt deze vitamine aangekomen. Vitamine D zorgt er onder andere voor dat calcium kan worden opgenomen door het lichaam. Dus wil jij even gezond doen, kruip een uurtje in de zon met een glas melk.

Mentale gezondheid

Naast de aanmaak van vitamine doet zonlicht nog iets met ons lichaam. Het maakt ons vrolijk. Dit komt onder andere doordat zonlicht invloed heeft op onze biologische klok. In de wintermaanden hebben we te maken met korte en grauwe dagen wat een deprimerende werking heeft op ons lichaam. In de zomermaanden zijn de dagen echter veel langer en leven we in een heel ander licht. De kleuren die we met zonlicht mogen ervaren zijn bijvoorbeeld veel feller en vrolijker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een strak blauwe lucht, de prachtig gekleurde bloemen of alle andere mooie kleuren die we in de zomer zien. Kleur zorgt ervoor dat we blij worden.

Je wordt er mooier van

Zet iemand uit de winter naast iemand uit de zomer en de persoon uit de zomer zal meer stralen. De zon doet veel goeds voor ons lichaam. We krijgen bijvoorbeeld een mooi bruin teintje, onze haren worden lichter en onze tanden worden natuurlijk gebleekt maar vooral in ons hoofd gebeurt er een hoop. Doordat we ons blijer voelen zullen we ook veel positiever over alles nadenken. Alles lijkt veel mooier en minder zwaar. Ze zeggen ook niet voor niks dat in de zomer de liefde in de lucht hangt.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén