online werkplek plaatje

Het nieuwe werken is een veel gehoorde term waar je veel onder kan laten vallen. Veel mensen leggen snel de verbinding met het thuiswerken. Het is niet helemaal hetzelfde, maar het één heeft zeker met het ander te maken.  Een middel om te zorgen dat je thuis kan werken is de online werkplek. Via een online omgeving zorgen ze er dan voor dat je bij je applicaties en bestanden kunt komen. Vaak gaat dit via een cloud omgeving. De online werkplek betekent vaak een forse verandering binnen een bedrijf. Want eerst kon je je medewerkers altijd zien en nu doen ze een deel thuis. Lees in dit blog meer over wat de online werkplek betekent.

Hoe om te gaan met de online werkplek

Voor zowel medewerkers als leidinggevende betekent de online werkplek een verandering. Vaak zal de cultuur binnen een bedrijf ook een verandering moeten ondergaan om van de online werkplek een succes te maken. Iedereen kan immers tijd- en plaatsonafhankelijk werken en de vraag is hoe ga je dat met z’n allen invullen? Ga je als werkgever kaders opstellen? Of geef je het volledige vertrouwen en laat je alles vrij als het werk maar gedaan wordt. Dit zijn lastige maar wel hele belangrijke afwegingen die je als bedrijf moet maken. Als je teveel gaat reguleren dan ontneem je ook ruimte voor medewerkers om meer zelfstandig met eigen verantwoordelijkheid te werken. Laat je het teveel vrij dan is de vraag of iedere medewerker daar dan met de juiste houding en intenties mee om gaat. Ook hier geldt dat je vaak een juiste balans moet vinden en wel kaders moet aangeven waarbinnen medewerkers vrij en met eigen verantwoordelijkheid en zelfstandig kunnen opereren. Zo creëer je ook echt een cultuur die past bij het nieuwe werken en waar dus de online werkplek echt toegevoegde waarde heeft.

Wat levert de online werkplek op?

Zoals hierboven al aangegeven kan je met de online werkplek tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Dit geeft ruimte om meer flexibel je werk te kunnen uitvoeren. Het past daarom uitstekend binnen het nieuwe werken cultuur. Zeker jong talent is hier een groot voorstander van. De online werkplek is daarmee dus ook een middel om jong talent aan je organisatie te binden. Daarnaast stimuleert het de ondernemersmentaliteit binnen je onderneming. Er wordt namelijk meer gevraagd van de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers en de zelfstandigheid. En dit zijn twee competenties die je graag terugziet in je bedrijf.