vpn

Je ziet het de laatste tijd waarschijnlijk steeds vaker voorbij komen: een VPN. Een VPN is in deze tijd waar het internet bijna niet meer weg te denken is erg belangrijk. Heel handig dus, maar wat is een VPN nou eigenlijk precies? Dat ga ik je precies vertellen in dit artikel.

Wat is een VPN?

Wat is VPN dan precies zal je je afvragen? De afkorting VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. In het Nederlands wordt het letterlijk vertaalt naar virtueel privénetwerk. Wanneer je op het internet gaat gebruik je hiervoor een IP-adres, dit is een soort persoonlijke code. Deze code staat geregistreerd op een bepaald adres, hierdoor kun je precies getraceerd worden. Dit kun je dus voorkomen door een VPN te gebruiken. Door een VPN wordt je IP-adres eerst naar een soort externe server gestuurd, zodat het niet direct naar het internet wordt verstuurd. Hierdoor blijft je echte IP-adres verborgen. Wanneer iemand je IP-adres probeert te bekijken zien ze alleen het adres dat door de VPN-verbinding wordt getoond. Om gebruik te maken van een VPN-verbinding sluit je je aan bij een provider. Deze provider verkoopt abonnementen waarop je je kunt abonneren. Bij de meeste providers werkt het heel simpel; wanneer je een abonnement hebt afgesloten kun je meestal met één klik verbinden met een VPN-verbinding.

Waarom zou je een VPN gebruiken?

VPN-verbindingen staan vooral bekend om het verbergen van je gegevens. Wellicht denk je bij jezelf: ik heb toch helemaal niets te verbergen, ik doe niets wat verboden is? Een VPN-verbinding beschermt je echter niet alleen tegen de overheid, maar tegen iedereen die je gegevens wilt inzien. Als een hacker je gegevens wilt stelen kun je het hem een stuk moeilijker maken door een VPN te gebruiken. Naast de beveiliging tegen hackers geeft een VPN ook een stukje anonimiteit. Zelfs als je niets illegaals doet, is het toch geruststellend om te weten dat niet iedereen zomaar kan meekijken met wat je opzoekt of download. Een VPN beschermt dus ook je privacy op het internet. Een andere reden om een VPN-verbinding aan te schaffen, is om een persoonsdossier te voorkomen. Veel bedrijven kunnen online meekijken met wat je doet, deze informatie kan verkocht worden aan de overheid of aan adverteerders. Het kan soms heel handig zijn dat je advertenties krijgt die gericht zijn op je interesses, maar op deze manier heb je geen idee wie precies inzicht heeft op je gegevens. Om te voorkomen dat elke adverteerder jouw zoekgedrag precies weet, kun je dus een VPN-abonnement afsluiten. Tenslotte kan een VPN gebruikt worden om censuur of geografische blokkades te omzeilen. Als een bepaald land een website blokkeert, of een bepaalde website niet beschikbaar is in jouw land, kun je de website met een VPN alsnog bezoeken. Benieuwd naar verschillende VPN’s? Check hier VPN reviews.