Als je binnenkort weer wat aan houtbewerking wilt gaan doen, dan zul je daar natuurlijk ook hout voor moeten aanschaffen. Veel mensen die starten met het bewerken van hout en er dus ook weinig kennis van hebben, kiezen er vaak voor om goedkoop hout aan te schaffen. Dit kan je ze ook niet kwalijk nemen, want hout kan erg duur zijn en als je nog een beginner bent moet je het nog leren. Het is erg belangrijk om hout van kwaliteit aan te schaffen en dat heeft meerdere redenen. Wil je weten wat deze redenen zijn? Lees dan vooral even dit artikel!

 

Kwaliteit gaat langer mee

Een van de redenen waarom je altijd moet kiezen voor hout van kwaliteit, is dat hout van kwaliteit langer meegaat. Hout van kwaliteit is vaak sterker en minder gevoelig voor vocht en andere soorten aandoeningen. Dit is dan ook erg fijn, want als je een nieuwe creatie aan het bouwen bent, dan wil je dat het resultaat goed is en je creatie ook zo lang mogelijk meegaat. Mocht je hout van kwaliteit niet kunnen herkennen aan het uiterlijk, wat ook erg lastig is, is het zeker aan te raden om eens een bezoekje te brengen aan een houthandel.

 

Hout van kwaliteit ziet er beter uit

Een van de andere redenen waarom je altijd moet kiezen voor hout van kwaliteit, is dat hout van kwaliteit er automatisch beter uitziet dan hout van mindere kwaliteit. Dit is dan ook een van de punten waarmee je kwalitatief hout kan herkennen. Toch wilt dit niet zeggen dat het hout ook daadwerkelijk altijd van kwaliteit is. Er zijn namelijk fabrieken die het hout goed bewerken en schuren, waardoor het hout er ook goed uitziet terwijl het om minder kwalitatief hout gaat. 

 

Duurzaam

Wij hebben als Nederlanders enorm veel merbau en andere soorten hout nodig. Dit hout hebben we bijvoorbeeld nodig voor het bouwen van schuttingen of een binnendeur kozijn. Helaas kunnen we niet oneindig veel bomen kappen om daar hout van te maken. Hout van betere kwaliteit is vaak op een duurzame manier gekweekt. Dat houd in dat het hout afkomstig is van een plantage, maar ook gaat het hout langer mee. Dit is dan ook een van de redenen dat kwalitatief hout vaak duurzaam hout is. Er zijn gelukkig steeds meer mensen die duurzaamheid ook belangrijk vinden en dus ook bereid te zijn om meer te betalen voor duurzaam en/of kwalitatief hout.