Nieuws

Schimmel in de badkamer verwijderen en voorkomen

Schimmel komt in vele soorten en maten voor. Je hebt uiteraard de paddestoelen in het bos, de witte laag die op bedorven eten komt te staan, maar ook schimmel in de badkamer. Dit is misschien wel een van de meest voorkomende problemen die huiseigenaren tegenkomen. Hoge concentraties schimmels tasten de lucht aan, en zijn ongezond voor de mens. Toch is het redelijk goed te voorkomen als je de goede voorbereidingen treft. Schimmel groeit ook in de badkamer onder de bekende omstandigheden. Donkere, vochtige plekken die afgesloten zijn van de rest van de ruimte. Met die kennis kan jij jezelf wapenen tegen potentiële schimmels in de badkamer.

Op zoek naar de schimmel

Dikke kans dat jij ook schimmel hebt in de badkamer. Het hoeft niet altijd veel te zijn, maar het is waarschijnlijk wel ergens aanwezig. Als jij alles al goed hebt bijgehouden dan geef ik mijn ongelijk toe, maar we gaan er maar even van uit dat er wel degelijk schimmel zit. Het hoeft niet altijd op te vallen, dus je kan het lange tijd over het hoofd zien. Zoek daarom op donkere plekken, zoals achter het kastje, of de wasmachine, of welk ander hoekje of kiertje er ook is in jouw badkamer. Ook op het plafond kan schimmel redelijk snel ontstaan. De kans is groot dat jij bij het weghalen van een kastje of een aantal producten, een schimmelplek ziet.

De schimmel doden

Jij hebt dus de schimmel gevonden. Om hiervan af te komen moet je flink aan het schoonmaken. Stap één is om een goede ventilatie te creëren in de ruimte. Vervolgens neem je een schoonmaakmiddel dat goed werkt om schimmels te doden, zoals bleek. Als de schimmel te ver verspreid is dan moet je misschien toch maar een professional inhuren, want het is niet bepaald gezond of makkelijk om zonder de juiste middelen schimmel te verwijderen.

Hoe voorkom je het?

Het belangrijkste is ook hier weer dat de ruimte goed geventileerd wordt. Je wilt sowieso een goed ventilatiesysteem in de badkamer hebben, en deze moet je een halfuur na het douchen nog aan te laten staan. De luchtvochtigheid moet in principe onder de 50% blijven. Als het niet lukt zal je nog beter moeten ventileren. Gebruik ook zo veel mogelijk materialen in de badkamer die gemaakt zijn om schimmel af te weren. Zorg ervoor dat jij de hoekjes en kiertjes regelmatig schoonmaakt, en zorg ook dat er niet te veel water heen loopt. Misschien ben je toe aan een betere douchegoot, of moet je gewoon eventjes de vloer droog maken nadat je het nat hebt gespetterd!

Geef een reactie

Thema door Anders Norén